پیش ثبت‌نام دوره NGS بالینی آغاز شد …

Discovery Studio Visualizer چیست؟ معرفی کامل و آموزش گام‌به‌گام

Discovery Studio Visualizer یک نرم‌افزار قوی در زمینه مصورسازی و بررسی ساختارهای ماکرومولکول‌ها و زیرمولکول‌ها است. با استفاده از DS Visualizer شما می‌توانید فرمت‌های مختلف فایل‌های مولکو‌لی چون PDB و CIF را اجرا کرده و بررسی کنید. این نرم‌افزار بیش از 30 سال است که توسط کاربران در حوزه‌های مختلف علوم‌زیستی، پزشکی، داروسازی، شیمی و مهندسی‌کشاورزی مورده استفاده قرار می‌گیرد.
نرم افزار Discovery Studio Visualizer

فهرست مطالب این نوشتار

زمان تخمینی مطالعه: 0 دقیقه

معرفی نرم‌افزار Discovery Studio Visualizer

Discovery Studio Visualizer یک ابزار بصری‌سازی مولکول‌ها است که برای مشاهده و تحلیل داده‌های پروتئین‌ها و مولکول کوچک استفاده می‌شود.

 نرم‌افزار DS Visualizer از سوی شرکت BIOVIA عرضه شده است و به صورت رایگان قابل دانلود و استفاده می‌باشد، از این نرم افزار می‌توانید برای موارد مختلفی استفاده نمایید، چرا که دارای امکانات متعددی می‌باشد.

می‌توان با استفاده از DS Visualizer پروتئین‌ها و مولکول‌های کوچک را به صورت بصری مشاهده کرد. با استفاده از DS Visualizer داده‌های پراش اشعه ایکس (X-ray scattering data) یا داده‌های NMR دوبعدی را با مدل ساختاری خود به لحاظ همخوانی بررسی و مطابقت نمایید.

با استفاده از DS Visualizer می‌توان خطاها و ایرادات محلی در ساختار پروتئین را شناسایی و رفع کنید. این نرم‌افزار گزارش‌های کامل و جامعی از کیفیت ساختار مورد بررسی را در قالب PDF و XML تولید می‌کند.

یکی از بخش‌های مهم در بررسی‌های طراحی دارو‌، بصری‌سازی ساختار سه بعدی ماکرومولکول‌ها است که نرم‌افزار Discovery Studio Visualizer به شکلی قوی آن را انجام می‌دهد.

کافی است فایل ساختار سه بعدی خود را در این نرم‌افزار باز نمایید و به راحتی به صورت کاملا گرافیکی به بررسی قسمت‌ها مختلف مولکول خود بپردازید. این کار از طریق موس کامپیوتر به راحتی قابل انجام است.

نرم‌افزار DS Visualizer برای دو سیستم‌ عامل ویندوز و لینوکس در دسترس است:

کاربرد‌های نرم‌افزار Discovery Studio Visualizer

از ویژگی‌های نرم‌افزار DS Visualizer می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • باز کردن فایل‌هایی با فرمت PDB و mmCIF
  • رسم دیاگرام راماچاندران در پروتئین‌ها
  • رسم نقشه تماس پروتئین
  • رسم نمودار هیدورفوبیسیتی پروتئین
  • جداکردن ماکرومولکول‌ها از لیگاندهای همراه
  • بررسی برهمکنش لیگاند با پروتئین

پیشنهاد: دوره بیوانفورماتیک پروتئین یک دوره جامع و کاربردی در زمینه بیوانفورماتیک پروتئین‌ها است، این دوره برای اولین بار در ایران توسط گروه بیوانفورماتیک وانیار آماده‌سازی و منتشر شده است.

باز کردن فایل‌ها با فرمت PDB و mmCIF

یک ویژگی خوب نرم‌افزار DS Visualizer این است که می‌توان فایل ساختمان سه‌بعدی پروتئین‌ها را با فرمت‌های مختلف چون PDB و mmCIF در نرم‌افزار باز نمود.

یک ویژگی خوب دیگر این نرم‌افزار امکان تغییر فایل‌ها و ذخیره تغییرات با فرمت‌های دلخواه می‌باشد. همچنین می‌توان لیگاندها و مولکول‌های کوچک دارویی یا فیتوشیمایی را با فرمت mol2 در این نرم‌افزار باز نمود.

مصورسازی پروتئین در Discovery Studio Visualizer
Discovery Studio Visualizer یک نرم‌افزار قوی برای مصور سازی پروتئین‌ها است

رسم دیاگرام راماچاندران در پروتئین‌ها

دیاگرام راماچاندران یک نمودار دو بعدی است که توزیع مقادیر زوایه‌های فای و سای را در ساختار پروتئین نشان می‌دهد.

ابتدا ساختار پروتئین مد نظر را در نرم‌افزار DS Visualizer باز نمایید. به زبانه Chart رفته و پلات راماچاندارن را انتخاب نمایید، در کسری از ثانیه دیاگرام راماچاندران برای شما رسم خواهد شد.

دیاگرام راماچاندران در Discovery Studio Visualizer
رسم دیاگرام راماچاندران با استفاده از نرم‌افزار Discovery Studio Visualizer

رسم نقشه تماس پروتئین در Discovery Studio Visualizer

نقشه تماس یک روش برای رسم تعاملات بین آمینواسید‌های موجود در یک پروتئین است. با استفاده از نقشه تماس می‌توان به اطلاعات ارزشمندی چون مرز‌ دومین‌ها  موجود در پروتئین پی برد. برای رسم نقشه تماس به به زبانه Chart و نقشه تماس مورد نظر را رسم نمایید.

نقشه تماس پروتئینی در نرم‌افزار Discovery Studio Visualizer
رسم نقشه تماس پروتئینی در نرم‌افزار Discovery Studio Visualizer

رسم نمودار هیدورفوبیسیتی پروتئین

این نمودار در پروتئین‌ها نشان می‌دهد که چگونه خاصیت هیدروفوبیک یا هیدروفیلیک زنجیره‌های جانبی آمینواسیدها در طول پروتئین‌ها تغییر می‌کند. به زبانه Chart رفته و از بخش پلات هیدروفوبیسیتی اقدام به رسم نمودار نمایید.

نمودار هیدورفوبیسیتی در Discovery Studio Visualizer
رسم نمودار هیدورفوبیسیتی برای پروتئین‌ها با استفاده از نرم‌افزار Discovery Studio Visualizer

جداکردن ماکرومولکول‌ها از لیگاندها و مولکول‌های همراه

یکی از مهمترین بخش‌های مطالعات دارویی آماده‌سازی لیگاند و رسپتور است. نرم‌افزار DS Visualizer در این زمینه بسیار مفید عمل می‌نماید.

پس از وارد کردن فایل PDB به نرم‌افزار به زبانه Script رفته و اقدام به حذف لیگاند‌های همراه رسپتور نمایید. امکان حذف مولکول‌های آب موجود در فایل PDB نیز در این نرم‌افزار وجود دارد.

بررسی برهمکنش لیگاند با پروتئین در Discovery Studio Visualizer

بررسی و برهمکنش لیگاند با جایگاه فعال یا سایر جایگاه‌های اتصال پروتئین بسیار حائز اهمیت است. نرم‌افزار DS Visualizer برای بررسی برهمکنش‌های لیگاند رسپتور بسیار قوی عمل می‌نماید.

در این نرم‌افزار یک زبانه ویژه برای بررسی برهمکنش‌ها وجود دارد. کافی است به زبانه برهمکنش لیگاند-رسپتور وارد شده و برهمکنش را به سادگی به شکل دو‌بعدی و سه‌بعدی مورد بررسی قرار دهید.

دیاگرام برهمکنش لیگاند رسپتور در نرم‌افزار Discovery Studio Visualizer
رسم دیاگرام لیگاند رسپتور در Discovery Studio Visualizer

نیازمندی‌های سخت افزاری برای نصب DS Visualizer

این نرم‌افزار برای عملکرد طبیعی خود به سخت‌افزار خیلی قوی نیازمند نمی‌باشد. یک سیستم عادی با سخت‌افزارهای حداقلی برای نصب و استفاده از DS Visualizer کافی است. حداقل پردازنده (CPU) مناسب Intel Cori3 2 GHz و میزان RAM مورد نیاز 4 گیگابایت است.

نتیجه‌گیری

در این مقاله از مجله بیوانفورماتیک وانیار به معرفی نرم‌افزار DS Visualizer پرداختیم، این نرم‌افزار برای برسی ساختاری پروتئین‌ها بسیار مفید است. توصیه ما استفاده از این نرم‌افزار رایگان و کاربر پسند در پروژه‌های بیوانفورماتیکی شما است. Discovery Studio Visualizer توسط شرکت BIOVIA توسعه پیدا کرده که نرم‌افزار‌های بیوانفورماتیکی متعددی تولید و منتشر کرده است.

خوش‌حال میشیم نظرات خودتون رو در مورد تجربه‌کاربری خودتون از این نرم‌افزار رو برای ما در قسمت نظرات ارسال کنید.

Discovery Studio Visualizer چیست؟

BIOVIA Discovery Studio Visualizer یک برنامه مصورسازی و بررسی ساختمان پروتئین‌ها است که دارای امکانات متعددی می‌باشد. DS Visualizer تجزیه و تحلیل فایل‌های پروتئین‌ها و مولکول‌های کوچک را فراهم می‌کند.

کاربرد Discovery Studio Visualizer چیست؟

این نرم‌افزار دارای کاربرد‌های متعددی در بررسی‌های ساختمان پروتئین‌ها است. مصورسازی ساختمان پروتئین، ترسیم دیاگرام نقشه تماس پروتئین، ترسیم دیاگرام هیدروفوبیسیتی پروتئین و بررسی برهمکنش لیگاند رسپتور بخشی از کاربردهای این نرم‌افزار است.

آیا Discovery Studio Visualizer یک نرم‌افزار رایگان است؟

بله DS Visualizer یک نرم‌افزار رایگان است که شما می‌توانید به راحتی از سایت سازنده با تکمیل فرم ثبت‌نام و تکمیل اطلاعات دانلود نمایید.

پیشنهاد: افزایش فرصت‌های شغلی و تحقیقاتی با شرکت در دوره بیوانفورماتیک عمومی.

پروفایل گروه بیوانفورماتیک وانیار
تیم تولید محتوای وانیار:

تیم تولید محتوای گروه بیوانفورماتیک وانیار در تلاش است تا بهترین آموزش‌های کوتاه در زمینه بیوانفورماتیک و زیست‌شناسی را تهیه نماید. صحت محتوای این صفحه توسط کارشناسان گروه بیوانفورماتیک وانیار بررسی شده است.

جدیدترین آموزک‌های بیوانفورماتیک

عضویت در مجله وانیار

جدید ترین مقالات در ایمیل شما!

با عضویت در مجله بیوانفورماتیک وانیار ، برترین مقالات را در ایمیل خود دریافت کنید.

2 پاسخ

  1. سلام وقتتون بخیر
    من این برنامه وقتی ران میکنم لیگاند بصورت نقطه نقطه میاد و پیوند بین اتم های لیگاند نمیاد
    چیکار باید بکنم
    خواهش میکنم و لطفااااااا کمکم کنین چون برای پایان نامه شدیدا نیازش دارم

    1. سلام
      وقت شما بخیر باشه.
      نرم‌افزار به صورت اورجینال در اختیار شما قرار گرفته و این نرم‌افزار هیچ گونه مشکلی نداره چون قبل قرار گرفتن در سایت نصب و بررسی شده. ما هم در گروه وانیار از همین نرم‌افزار استفاده می‌کنیم.
      احتمالا فایل مولکولی که به نرم‌افزار وارد می‌کنید دارای ایراد هست. توصیه میشه فایل ورودی خودتون رو چک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برروی نمادها کلیک کنید.

نماد اعتماد الکترونیک (کلیک با IP ایران)

گواهی پرداخت امن زرین‌پال

گواهی بین‌المللی امنیت

گواهی بین‌المللی رمزنگاری داده‌ها

هر گونه سوالی دارید، تیم ما آماده پاسخگویی می‌باشد.

برای برقراری ارتباط بر روی آیکن مورد نظر کلیک کنید. پشتیبانی 24/7

معرفی دوره بیوانفورماتیک پروتئین